top of page
Caută

De Crăciun, venim ACASĂ

Decembrie magicNimic de spus: perioada sărbătorilor de iarnă este cea mai frumoasă perioadă a anului. Crăciunul este momentul magic care adună toate energiile și emoția ce ne aduce pe toți împreună mai mult decât oricare altă sărbătoare din an. De Crăciun, cu mic, cu mare ne întoarcem ACASĂ de oriunde am porni. Se spune că ACASĂ e acolo unde îți este inima.


Pentru mulți români, ACASĂ este casa bunicilor unde și-au petrecut vacanțele la săniuș, unde Moșul cobora noaptea pe hornul casei și lăsa daruri minunate sub bradul împodobit, pe pragul căreia copiii de pe uliță tropăiau în ger, cântând colinde și aducând vestea nașterii lui Iisus. Pentru și mai mulți este casa părinților, casa în care au schimbat vârste și au țesut vise, casa din care au pășit în viață însoțiți de gândul lor bun.

Aeroporturile, gările, bulevardele, toate satele și orașele se animă de oameni cuprinși de o frenezie aparte. Frenezia marilor întâlniri, bucuria revederilor.


De Crăciun, ne punem din nou ochelarii de copil prin care privim lumea magică a săniuțelor zburătoare, trase de reni cu nasul roșu, ne bucurăm la vederea unui moș cu barbă lungă, ducând în spate sacul cu jucării, iar în jurul nostru prinde viață o lume de poveste.


Străzile se îmbracă în haine strălucitoare și fiecare locuință e luminată cu zeci de globulețe și ghirlande, așteptându-și colindătorii. Bucatele se înghesuie aburinde pe mese și toți ai casei se adună în jurul lor cu bucurie pentru marea sărbătoare. Cât ar fi de mică sau de mare, o crenguță de brad sau un brad întreg aduc în casă miros de cetină și fum. Se cântă colinde, se închină căni cu vin fiert și se deschid daruri peste daruri pentru toți ai casei.


Dincolo de tradiție și frumusețea extraordinară a decorurilor ce împodobesc fiecare colț locuit de creștini, Crăciunul înseamnă familie și întoarcerea la copilărie. În fiecare an, ne stăruie în cerul gurii, spre dulce și veșnică amintire, gustul și aroma cozonacilor bunicii, savoarea sarmalelor pregătite de mama, a cârnaților afumați de tata și de bunicul.

Oricât de mult ne străduim să mâncăm sănătos în timpul anului, înțelegând prin asta o dietă în care să predomine fructele și legumele, adică o treime-carne și pește, două treimi- legume și fructe, de Crăciun, socotelile astea se dau peste cap. Și ni se îngăduie firesc pentru că mâncarea este emoție. Mâncarea este tradiție.


Deși gusturile culinare au devenit diverse și tot mai sofisticate, masa de Crăciun încă mai are gustul tradiției.


Nu poate fi casă de români, pe orice continent s-ar afla, în care masa de Crăciun să nu aibă sarmale, tobă, caltaboș, lebăr, cârnati din carne de porc, o bucată fragedă de șoric, piftie și afumături delicioase. Porcii sacrificați în gospodăriile românilor pentru a sărbători cum se cuvine Crăciunul sunt mai puțini ca altădată, dar măcelăriile și magazinele de tot felul se înghesuie să ofere clienților cât mai multe preparate tradiționale și carne proaspătă de porc pentru marea sărbătoare.


La noi, în măcelăriile „De la Bâlea”, găsiți de toate pentru toate gusturile și pentru o masă de Crăciun îmbelșugată, fie că vreți preparate de-a gata, fie că vreți să le preparați voi, în familie.Să ne treceți pragul, vă rugăm, pentru că, de Crăciun, veniți ACASĂ!

112 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page