top of page
Caută

Cârnații măcelărești De la Bâlea



Un petec de zăpadă din loc în loc, un cer plumburiu care ne apasă dispoziția până la podea încă de dimineață, vântul geros care ne biciuiește obrajii când ne aventurăm pe afară, toate sunt semne că iarna încă mai sălășluiește zgribulită în calendar și se dezlănțuie furioasă dincolo de ușa camerei calde. Serile lungi, nopțile înghețate, diminețile fără zâmbet de soare și temperaturile scăzute ne adună devreme pe la case și ne pun la treabă în ceea ce privește fiecare masă pe care o pregătim în familie. Preferăm să gătim acasă, să ne aprovizionăm cu cele trebuincioase și să ne desfătăm gustul și toate celelalte simțuri cu mâncarea noastră de suflet.


Tot ce înseamnă o masă ușoară, cu salate răcoroase si limonade in pahare reci, mai are de așteptat câteva săptămâni bune, până când se întorc paginile anului, rând pe rând, înaintând către vară.

Deocamdată, nevoia de calorii este la cote maxime și nimic nu ne face mai mare plăcere decât o tigaie care sfârâie umplând bucătăria cu arome de carne prăjită. Lângă cartofii aurii, se aliniază pe farfurie cei mai ademenitori cârnați, rotofei și lunguieți, cu structura lor mozaicată din bucăți de carne si slănină, presărate cu piper, sare, mustind de usturoi si condimente meșteșugite pentru gust, culoare și aromă. Bucățile de carne înghesuite în cârnați par tăiate de mână, de aceea se mai numesc si cârnații ‘la bardă’, după cum măcelarii de pe timpuri adunau bucățile de carne rămase din tranșare, le mai mărunțeau cu barda la nevoie și făceau din ele cârnații măcelărești.

O pereche de cârnați măcelărești perpelită pe grătar sau în tigaie, după plac, se însoțește minunat cu o ulcică de murături asortate, iar apetitul se deschide musai cu o țuică fiartă.

Dacă trântim și un pui de mămăliguță pe taler, festinu-i gata. Nutriționiștii au anunțat că murăturile sunt iarna la fel de bune ca legumele proaspete, vara, având aport serios de vitamina C și antioxidanți, ba chiar este indicat să mâncăm murături iarna, după tradiție, în loc de legumele proaspete care se aduc de departe și numai naturale nu sunt.



Cârnații măcelărești de la Bâlea’ sunt, ca toată gama noastră de cârnați, din 100 % carne și fără aditivi, cu condimente naturale, pregătiți simplu, doar cu malaxare (amestecarea cărnii cu condimentele, sarea și usturoiul), umplere pe membrane naturale de porc și afumare dulce în afumătoare clasică, cu lemn de fag.


În ciuda vremurilor, noi credem cu tărie că oamenii trebuie să continue să mănânce produse neprocesate sau cât mai puțin procesate, din ingrediente naturale, după rețete simple si străvechi, așa cum se mânca în zona Mușcel din moși-strămoși. Tradiția culinară din Mușcel este bogată, diversă și foarte apreciată de toți cei ajung prin aceste locuri.


La Bâlea, noi ducem mai departe tradiția preparării cărnii.

22 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page